Geschiedenis

Dekker Glascultures, een rond 1940 gestart familiebedrijf. Het bedrijf is opgericht door de opa van de drie kleinzonen die nu de leiding hebben. Het bedrijf is begonnen als een eenmanszaak op de volle grond waarna het is uitgegroeid tot een nu 10 ha groot tuinbouwbedrijf waar gewerkt wordt met de modernste middelen. Opa had de mogelijkheid aan de Lageweg in Blokker een stuk land van 1,8 ha te kopen en startte zijn akkerbouwbedrijf in de groenteteelt (aardappelen, uien en wortelen). Hij bewerkte zijn land voornamelijk met de hand en gebruikte een paard voor de ploeg- en spit-werkzaamheden.

Nadat de vader van de huidige generatie in het bedrijf mee kwam werken werden de werkzaamheden op het bedrijf langzamerhand geautomatiseerd van met de hand en paard naar hand en trekker. Gekozen werd voor de intensieve tuinbouw: met aardbeien en sperziebonen en onder plat glas sla, andijvie en meloenen. Het eerste glas is later omhoog gebracht zodat een deel staande kon worden geoogst. In de loop der jaren werd het plat glas vervangen door staand glas: de eerste kassen verschenen. Uiteindelijk was van de 1,8 ha 13.000 m2 met staand glas bebouwd.

Uitbreiding

In de jaren zeventig kon door grondruil en aankoop het bedrijf met drie ha worden uitgebreid. Daarna was het mogelijk om nog een stuk land te kopen zodat het bedrijf bestond uit twee delen van elk drie ha. In het ene bedrijf werden voornamelijk groenten (tomaten, paprika”s en komkommers) geteeld en in het andere bedrijf bloemen (irissen). In de zomermaanden werden voornamelijk de groeten geteeld en in de winter de irissen. Dit om het risico te spreiden en te zorgen voor een constante werkgelegenheid.

Door de uitbreiding van de wijk Kersenboorgerd in Hoorn kwam het kassenbedrijf midden in een nieuw woningbouwgebied, met weinig mogelijkheid tot groei. Besloten werd om te verhuizen naar Het Grootslag, waar wij in 1999 ons bedrijf hebben gevestigd. Dit bedrijf is voorzien van de laatste technologische hoogstandjes op het gebied van tuinbouw.

Modern bedrijf

Dit houdt in dat het bedrijf voldoet aan alle geldende milieunormen ten aanzien van energie, licht, bemesting en gewasbescherming. Het bedrijf heeft een oppervlakte van 10 ha en een bedrijfshal van 3.000 m2. Er worden losse ronde tomaten en grove trostomaten geteeld.

Op het bedrijf wordt gewerkt met biologische gewasbescherming. Dit houdt in dat de schadelijke insecten worden bestreden met hun natuurlijke vijanden, andere insecten. Ook wordt er voor het bestuiven van de tomatenbloemetjes gebruik gemaakt van hommels. Daarnaast wordt er zo arbeidsvriendelijk mogelijk gewerkt. Hierbij moet men denken aan een sorteerinstallatie waarbij de dozen automatisch van de karren worden afgehaald.

© Dekker Glascultures - Gemaakt door: Cees & Co